Неділя 26-та по ЗСД

Nedila 26 po ZSD 2

Святителя Миколая

Sviatyy Mykolay

Неділя 27-ма по ЗСД

Nedila 27 po ZSD

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Гості он-лайн

На сайті один гість та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

66449840 1128142630706652 5550738720291815424 nПокликаний був ти, Петре, небом, а не людьми. Коли земна темрява закривала твої тілесні очі, проявляючи темряву безвір’я, тоді небесне світло просвітило тобі духовні очі, відкривши красу побожности. Тому ти пізнав Того, що виводить світло з темряви, − Христа Бога нашого. Моли Його, щоб спас і просвітив душі наші. Ця стихира, яка співається на Вечірні свята первоверховних апостолів Петра і Павла, підкреслює красу перебування з Богом: Він не лише Світло і Джерело радості, але й Той, Хто здатний вивести світло навіть із темряви. Іншими словами, з Богом перебувати прекрасно завжди і за будь-яких умов – не лише тоді, коли нам пощастило у житті не впасти у важкі гріхи, але навіть тоді, коли ми їх допустилися. У першому випадку прекрасно відчувати себе поруч із Тим, з Ким завжди розділяли взаємну любов, у другому – поруч із Тим, Хто не зменшив сили своєї любові від нашої невірності. Одна і друга краса побожності маєстатична.

Апостол Петро досвідчив темряву безвір’я, щоб надмірно збільшилося світло його віри. Мабуть апостол ніколи не проникнув би настільки у глибину любові і краси Бога, якби не відчув цю глибину у день Пасхи, побачивши, що прощений, а може і ще раніше, у четвер перед Пасхою, побачивши погляд Христа по його відреченні (див. Лк 22, 61). Зречення стало незмірним поглибленням віри завдяки Тому, Хто виводить світло з темряви.

Подібно було і з іншим верховним апостолом – Павлом. Стихира на Литії свята оспівує апостола так: Павле, уста Господні, осново вчення, колись гонителю Ісуса Спаса, нині ж, будучи первоверховним апостолом, ти, блаженний, бачив невимовне, і був піднесений аж до третього неба, і взивав: йдіть зі мною, і не залишимося без благ. Колишній гонитель бачив невимовне і був піднесений до неба. Знову ж таки завдяки Тому, Хто виводить світло з темряви. Ревність Савла-Павла була великою і до його покликання Христом, але мабуть він ніколи не пройшов би Європу і ніколи би не виявив таку глибину ревності у проповіді, якби не відчув глибину любові і краси Бога в своєму покликанні, а воднораз прощенні. Гоніння Церкви стало незмірним поглибленням ревності завдяки Тому, Хто виводить світло з темряви.

Бог може вивести світло з темряви. Людині це немислимо. Людині однак важливо, за прикладом святих первоверховних апостолів, побачивши після темряви безвір’я глибину любові і краси Бога, глибоко перейнятися цим досвідом, а перейнявшись ним, з «останньої низини» перейти до «первоверховності».

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia