Неділя 26-та по ЗСД

Nedila 26 po ZSD 2

Святителя Миколая

Sviatyy Mykolay

Неділя 27-ма по ЗСД

Nedila 27 po ZSD

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Гості он-лайн

На сайті один гість та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Xrystos na troniУ недільній Вечірні п’ятого гласу співаємо: Того, що дає воскресіння людському родові, ведено на жертву, немов ягнятко. Його настрахались адські володільці і відчинилися брами плачу, бо ввійшов Цар слави − Христос, кажучи в’язням: Виходьте! – а тим, що в темноті: З’явіться! Стихира розпочинається темою глибокого смирення Христа Бога. Ця тема в різних варіантах неодноразово зустрічається у текстах неділі, адже Бог зволив спасти людину через дуже нам незбагненне приниження себе самого. Бог зволив посоромити диявола, як каже нам інша стихира Вечірні п’ятого гласу, чесним своїм хрестом, а не, наприклад, своїм всевладним повелінням чи помпезно-тріумфальною дією. Бога ведено на жертву, немов ягнятко. Це справді щось дуже незбагненне для нас – потуга, велич, тріумф смирення і то крайнього смирення. І то Бога перед людьми. Тексти Вечірні не претендують нам пояснити це незбагненне таїнство – смирення Того, перед Яким усе створіння смиряється або з часом змушене бути смиритись. Тексти просто подають нам відчуття отого незбагненного Божого, що повинне стати наслідуваним нами.

Христос дав воскресіння людському родові через жертву, на яку був ведений мов ягнятко (агнець). Смиренна постава Агнця спонукала живущих глузувати з Його месіанства та Царства, плювати на Нього та бити. Натомість адські володільці Його настрахались. Бо побачили силу Агнця – Царя слави, голос Якого до в’язнів (померлих) мав потугу вивести їх з адського володіння темноти у вічне світло. Власне оце є незбагненним таїнством: Агнець є Царем слави і Цар слави є Агнцем. Що спільного між смиренням ягняти і славою царя? Між безмовністю ягняти, якого ведуть на жертву, і голосом царя, який наказує не те, що живим, а мертвим, і вони його слухаються?

Стихира каже, що Господь, зійшовши по смерті до аду, сказав померлим: Виходьте! З’явіться! Тим самим літургійний текст підкреслює, що у Христі сповнилось всяке пророцтво. У цьому випадку йде мова про пророцтво Ісаї: Так говорить Господь: «Я вислухаю тебе в час сприятливий, у день спасіння тобі допоможу. Я збережу тебе і поставлю тебе у завіт народу, щоб обновити землю, щоб розділити спустошену спадщину, щоб сказати в’язням: Виходьте!, а тим, що в пітьмі: Покажіться!» (49, 8-9).

Незбагненне таїнство Агнця-Царя. Він ад полонив і смерть знищив (з іншої стихири Вечірні п’ятого гласу) своїм смиренням-повновладдям. Нема суперечності між ягням і царем, між смиренням і повновладдям. Такий Бог наш, що дає воскресіння людському родові.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia