Неділя 18-та по ЗСД

Nedila 18 po ZSD 1

Неділя 19-та по ЗСД

Nedila 19 po ZSD 1

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Гості он-лайн

На сайті 203 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Xrystos z EvanglijemВ Утрені неділі четвертого гласу на каноні співаємо Христові: Цілого Ти прийняв мене, Боже мій, тож суцільно я в єднанні з Тобою незлитно; в усю повноту Ти дав мені спасіння Твоєю страстю, яку Ти витерпів на хресті в тілі, задля великої сердечної доброти. Цей тропарець лаконічно говорить нам про повноту людського єства Сина Божого та про повноту спасіння, Ним принесеного людині.

Цілого Ти прийняв мене – тобто прийняв не лише тіло людини чи лише її душу, чи лише дух або волю, розум, а цілу людину, прийняв людську природу в повноті. Це означає, що Христос повноцінно страждав, як страждає людина, повноцінно переживав, думав, приймав рішення, іншими словами, повністю став людині причасним, повністю став людиною, а не просто взяв на себе якийсь один її вимір чи просто вигляд, видимість людини або просто на якийсь час став людиною. Господь незмінно став людиною, як говорить нам ще одна стихира Вечірні четвертого гласу та деякі інші літургійні тексти. Не був Він напівлюдиною і напівбожеством, а повністю Богом, Який в певний історичний час став повністю людиною.

Це дуже вагоме твердження. Адже, якби Господь став не повноцінно, а лише частково чи лише сповидно людиною, людина по нині залишалася би у своєму оправданні, яке вирік свого часу багатостраждальний Йов: «Бо він [Бог] не людина, як я, щоб я міг йому відповісти: Ходімо на суд разом!». Натомість людина по приході Христа не може Богові принести закид, що Він її не розуміє через Його тотальну іншість, що Він судить її несправедливо через Його тотальну нездатність помилятися чи бути спокушуваним. Людина цілковито позбавлена цього аргументу: у Христі їй була відкрита повнота людського єства і повнота його краси.

Суцільно я в єднанні з Тобою незлитно, – говорить далі літургійний текст, вказуючи на те, що повноцінне прийняття Богом людської природи не стало змішуванням (злиттям) з повноцінною природою Божественною, але було поєднанням їх обох в одній особі Христа.

Як повноцінним було ставання людиною, так повноцінним стало і діло спасіння: В усю повноту Ти дав мені спасіння Твоєю страстю, яку Ти витерпів на хресті в тілі. Христос через хрест, смерть і воскресіння приніс спасіння всій людині (дух, душа, тіло) і всьому людству. Всій людині і всьому людству, і всю повноту.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia