Неділя 22-га по ЗСД

Nedila 22 po ZSD

Св. Архистра. Михаїла

arhystratyg myhajil

Неділя 23-тя по ЗСД

Nedila 23 po ZSD 1

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Голодомор 1932 - 1933

Holodomor 32 33

Гості он-лайн

На сайті 295 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Rizdvo Bohorodytsi 2Нині, вірні, настав початок нашого спасіння. Бо ось з неплідної родиться сповіщена ще з прадавніх поколінь Мати Діва, Божа палата, з якої вийде паросток із пня Єссея і вітка з його коріння. Хай радіє прабатько Адам і Єва хай веселиться. Це ж бо створена з Адамового ребра явно звеличує дочку і внуку: Народилось моє спасіння! Заради нього я визволюся від адових узів. Нехай радіє Давид, ударяючи в гуслі, і нехай благословить Бога, бо ось з неплідного лона народжується Діва на спасіння душ наших. Цей гарний піснеспів свята Різдва Пресвятої Богородиці показує велику причасність Богоматері до таїнства спасіння. Не стоїть тут питання, яким би було спасіння, якби Марія з Назарету не згодилась з предивною Божою волею воплочення Христа у Ній, але виринає питання, чому Богові сподобалось зробити людину так близько залученою у таїнство спасіння всього людського роду.

Сказано у стихирі, що народження Марії з неплідної матері є початком нашого спасіння, що Вона є палатою, тобто вмістилищем, з якого вийде Христос, символічно названий паростком із пня Єссея і віткою з його коріння (Єссей – батько царя Давида, а Христос був саме із роду Давида; мова йде про пень, бо це символ нежиттєздатності – людська природа стала нежиттєздатною після гріха, подібно до сухого пенька, але завдяки Богородиці із «пня Єссея» вийшов живий паросток і вітка – Христос). Чи міг Бог воплотитись без «палати» і дати життя людству без того, щоб проростати із «пня»? Безумовно. Але Богові сподобалось просити людину – Марію – стати «палатою», залучити Її так тісно у невимовне Боже. Богові сподобалось, щоб Адам і Єва звеселились, що саме людина бере участь у принесенні Богом спасіння, втраченого ними, людьми. Народилось моє спасіння! Заради нього я визволюся від адових узів, – вкладає в уста Єви слова автор піснеспіву. Звісно, що від адових узів прародичі та все людство визволились завдяки Богові, що зволив воплотитись та смертю подолати смерть і ад. Але сам Бог захотів, щоб участь у ділі спасіння, яке Він міг довершити лише своєю волею та силою без жодної співучасті, взяла людина. Тому людина (в образі Адама і Єви) радіє, що її залучено до зруйнування аду, це ніби такий знак прощення людині від Бога. Бог не відмовляється обожити людину, дарувавши їй участь у ділі спасіння, хоча людина колись у раю хотіла стати богом без того, щоб Його залучити у своє «діло».

Нинішнє народження – провісник спасіння – звіщає всесвітню радість. Розв’язується неплідність нашої природи…, – каже інша стихира свята. І справді, всесвітня радість – народження Тієї, що у лоні вмістила самого Бога, що прийшов так дуже незбагненно спасти нас за Її участю.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia