Неділя перед Богоявленням
Передсвяття Богоявлення
Собор свв. сімдесяти апп.
Прп. Теоктиста, ігум., що в Кукумі Сікелійській
Літургійний обіжник № 1 (623)
4 січня 2026 р.Б.
Перший антифон
Стих 1: Воскли́кніте Господе́ві, вся зе́мле,* співа́йте ж íмені Його́, відда́йте сла́ву в хвалí Йому́!
Приспів: Молитвами Богородиці,* Спасе, спаси нас.
Стих 2: Скажíте Бо́гові: як страшнí діла́ Твої́!* У мно́жестві си́ли Твоє́ї лести́тимуть Тобí вороги́ Твої́.
Стих 3: Вся земля́ неха́й покло́ниться Тобí і співа́є Тобí,* неха́й же співа́є íмені Твоє́му, Всеви́шній!
Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
Другий антифон
Стих 1: Бо́же, уще́дри нас і благослови́ нас,* яви́ свíтло лиця́ Твого́ на нас і поми́луй нас.
Приспів: Спаси нас, Сину Божий,* що воскрес із мертвих, співаємо Тобі: Алилуя.
Стих 2: Щоб пізна́ти на землí путь Твою́,* у всіх наро́дах – спасíння Твоє́.
Стих 3: Неха́й ісповíдують Тебе́ лю́ди, Бо́же,* неха́й ісповíдують Тебе́ лю́ди всі.
Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь співаємо Єдинородний Сину ...
Єдиноро́дний Си́ну і Сло́во Бо́же, безсме́ртний ти, і зво́лив Ти спасíння на́шого ра́ди воплоти́тися від свято́ї Богоро́диці і приснодíви Марíї, незмíнно ста́вши люди́ною. І розп’я́тий був ти, Хри́сте Бо́же, сме́ртю смерть подола́в. Tи оди́н із Свято́ї Тро́йці, рівносла́вимий з Отце́м і Святи́м Ду́хом, спаси́ нас.
Третій антифон
Стих 1: Прийдíте возра́дуємся Господе́ві,* воскли́кнім Бо́гу, Спаси́телеві на́шому.
Стих 2: Ідíм пе́ред лице́м Його́ з ісповíданням,* і псалма́ми воскли́кнім Йому́.
Стих 3: Бо Бог – вели́кий Госпо́дь* і цар вели́кий по всій землí.
Вхідне: Прийдіте, поклонімся і припадім до Христа. Спаси нас, Сину Божий, що воскрес із мертвих, співаємо Тобі: Алилуя
Тропар воскресний (г. 5): Собезнача́льне Сло́во Отцю́ і Ду́хові,* від Ді́ви наро́джене на спасі́ння на́ше,* оспіва́ймо, ві́рні, і поклоні́мся,* бо благоволи́в пло́ттю зійти́ на хрест* і смерть перетерпі́ти, і воскреси́ти уме́рлих* сла́вним воскресі́нням Свої́м.
Тропар передсвяття (г. 4): Готуйся, Завулоне, красуйся, Нефталіме,* Йордане ріко, стань,* радісно прийми Владику, що йде хреститися.* Веселися, Адаме, з праматір’ю,* не скривайтесь, як колись у раю,* бо Той, що бачив вас нагими, явився,* щоб зодягнути в первісну одежу.* Христос явився, хотячи оновити всю твар.
Сла́ва: Кондак воскресний (г. 5): До а́ду, Спа́се мій, зійшо́в Ти* і врата́ сокруши́в як всеси́льний,* уме́рлих як Творе́ць воскреси́в з Собо́ю* і сме́рти жа́ло сокруши́в,* і Ада́м від прокля́ття ви́зволився, Людинолю́бче.* Тому́ всі зове́мо: Спаси́ нас, Го́споди.
І ни́ні: Кондак передсвяття (г. 4): У струях днесь Йорданових був Господь,* каже Іванові:* Не бійся мене хрестити,* я бо прийшов спасти Адама первозданного.
Прокімен (г. 5): Ти, Го́споди, охоро́ниш нас і збереже́ш нас від ро́ду цього́ і пові́к (Пс. 11,8).
Стих: Спаси́ мене́, Го́споди, бо не ста́ло пра́ведного (Пс. 11,2).
Апостол
До Тимотея другого послання святого апостола Павла читання
(4, 5-8)
5. Сину Тимотею, будь тверезим у всьому, знось напасті, виконуй працю євангелиста. Виконуй твою службу. 6. Бо я вже готовий пролити мою кровну жертву, і час мого відходу настав. 7. Я змагався добрим змагом, скінчив біг, віру зберіг. 8. Тепер же приготований мені вінець справедливости, що дасть мені того дня Господь, справедливий Суддя; та не лише мені, але всім тим, що з любов'ю чекали його появи.
Алилуя (г. 5): Ми́лості Твої́, Го́споди, пові́к оспі́вуватиму, сповіщу́ з ро́ду в рід і́стину Твою́ уста́ми мої́ми(Пс. 88,2).
Стих: Бо сказа́в Ти: Пові́к ми́лість збуду́ється, на небеса́х утверди́ться і́стина Твоя́(Пс. 88,3).
Євангеліє
Від Марка святого Євангелія читáння
(1, 1– 8)
1. Початок євангелія Ісуса Христа, Сина Божого. 2. Як написано в пророка Ісаї: Ось я посилаю мого посланця перед тобою, який приготує тобі дорогу. 3. Голос вопіющого в пустині : готуйте дорогу Господеві, вирівняйте стежки його. 4. Так виступив Іван, христячи у пустині та проповідуючи хрищення покаяння на прощення гріхів. 5. І виходили до нього вся країна юдейська та всі мешканці Єрусалиму, христились від нього в ріці Йордані і визнавали гріхи свої. 6. Іван був одягнений в. одежу з верблюжого волосу, носив ремінний пояс на бедрах і їв сарану й дикий мед. 7. Він проповідував, кажучи: – Слідом за мною йде сильніший від мене, якому я недостойний, нахилившись, розв'язати ремінця його сандалів. 8. Я вас христив водою, а він христитиме Духом Святим.
Причасний: Хвалі́те Го́спода з небе́с, хвалі́те Його во ви́шніх (Пс. 148,1). Алилу́я, алилу́я, алилу́я.