Неділя І-ша по Зісланні Святого Духа, Всіх Святих
Св. ап. Єрмія
Св. мч. Єрмея
Літургійний обіжник № 22 (644)
31 травня 2026 р.Б.
Перший антифон
Стих 1: Воскли́кніте Господе́ві, вся зе́мле,* співа́йте ж íмені Його́, відда́йте сла́ву в хвалí Йому́!
Приспів: Молитвами Богородиці,* Спасе, спаси нас.
Стих 2: Скажíте Бо́гові: як страшнí діла́ Твої́!* У мно́жестві си́ли Твоє́ї лести́тимуть Тобí вороги́ Твої́.
Стих 3: Вся земля́ неха́й покло́ниться Тобí і співа́є Тобí,* неха́й же співа́є íмені Твоє́му, Всеви́шній!
Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
Другий антифон
Стих 1: Бо́же, уще́дри нас і благослови́ нас,* яви́ свíтло лиця́ Твого́ на нас і поми́луй нас.
Приспів: Спаси нас, Сину Божий,* що воскрес із мертвих, співаємо Тобі: Алилуя.
Стих 2: Щоб пізна́ти на землí путь Твою́,* у всіх наро́дах – спасíння Твоє́.
Стих 3: Неха́й ісповíдують Тебе́ лю́ди, Бо́же,* неха́й ісповíдують Тебе́ лю́ди всі.
Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь співаємо Єдинородний Сину ...
Єдиноро́дний Си́ну і Сло́во Бо́же, безсме́ртний ти, і зво́лив Ти спасíння на́шого ра́ди воплоти́тися від свято́ї Богоро́диці і приснодíви Марíї, незмíнно ста́вши люди́ною. І розп’я́тий був ти, Хри́сте Бо́же, сме́ртю смерть подола́в. Tи оди́н із Свято́ї Тро́йці, рівносла́вимий з Отце́м і Святи́м Ду́хом, спаси́ нас.
Третій антифон
Стих 1: Прийдíте возра́дуємся Господе́ві,* воскли́кнім Бо́гу, Спаси́телеві на́шому.
Стих 2: Ідíм пе́ред лице́м Його́ з ісповíданням,* і псалма́ми воскли́кнім Йому́.
Стих 3: Бо Бог – вели́кий Госпо́дь* і цар вели́кий по всій землí.
Вхідне: Прийдіте, поклонімся і припадім до Христа. Спаси нас, Сину Божий, що воскрес із мертвих, співаємо Тобі: Алилуя
Тропар (г. 8): З висоти́ зійшо́в Ти, Милосе́рдний,* погребе́ння прийня́в Ти тридне́вне,* щоб нас ви́зволити від страсте́й,* життя́ і воскресі́ння на́ше,* Го́споди, сла́ва Тобі́.
I тропар святим (г. 4): У всьо́му сві́ті му́чеників Твої́х кро́в’ю,* як багряни́цею і виссо́ном, це́рква Твоя́ прикраси́лася* і че́рез них воскли́кує Тобі́, Хри́сте Бо́же:* Лю́дям Твої́м щедро́ти Твої́ зішли́,* мир грома́ді Твої́й дару́й* і ду́шам на́шим вели́ку ми́лість.
Сла́ва і ни́ні: Кондак святим (г. 8): У всьо́му сві́ті му́чеників Твої́х кро́в’ю,* як багряни́цею і виссо́ном, це́рква Твоя́ прикраси́лася* і че́рез них воскли́кує Тобі́, Хри́сте Бо́же:* Лю́дям Твої́м щедро́ти Твої́ зішли́,* мир грома́ді Твої́й дару́й* і ду́шам на́шим вели́ку ми́лість.
Прокімен, (г.8): Помолі́ться і возда́йте Господе́ві, Бо́гу на́шому (Пс. 75,12).
Стих: Відо́мий у Ю́деї Бог, в Ізра́їлі вели́ке ім’я́ Його́ (Пс. 75,2).
I святим (г. 4): Ди́вний Бог у святи́х Свої́х, Бог Ізра́їлів (Пс. 67,36).
Апостол
До Євреїв послання святого апостола Павла читання
(11, 33 – 12, 2)
33. Браття, всі святі вірою підбили царства, чинили справедливість, обітниць осягнули, загородили пащі левам, 34. вогненне полум'я гасили вістря меча уникали, ставали сильні, бувши недолугі, на війні проявили мужність, наскоки чужинців відбивали. 35. Жінки діставали назад своїх померлих, які воскресали. Інші загинули в муках, зрікшися від них звільнитись, щоб осягнути ліпше воскресіння. 36. Інші зазнали наруг і бичів, кайданів і в'язниці; 37. їх каменували, різали пилою, брали на допити; вони вмирали смертю від меча, тинялися в овечих та козячих шкурах, злиденні, гноблені, покривджені; 38. вони, яких світ був невартий, блукали по пустинях, по горах, по печерах та земних вертепах. 39. І всі вони, дарма що мали добре свідчення віри, не одержали обіцяного, 40. бо Бог зберіг нам щось краще, щоб вони не без нас осягли завершення. 1. Тому й ми, маючи кругом себе таку велику хмару свідків, відкиньмо всякий тягар і гріх, що так легко пристає до нас навколо, і біжімо витривало до змагання, що призначене нам, 2. дивлячися пильно на Ісуса, засновника й завершителя віри.
Алилуя, (г.4): Візва́ли пра́ведні, і Госпо́дь почу́в їх, і від усі́х скорбо́т ї́хніх ви́зволив їх (Пс. 33,18).
Стих:Бага́то скорбо́т у пра́ведних, і від усі́х них ви́зволить їх Госпо́дь (Пс. 33,20).
Євангеліє
Від Матея святого Євангелія читáння
(10, 32-33; 37-38; 19, 27-30)
32. Сказав Господь своїм учням: Кожний, хто визнає мене перед людьми, того і я визнаю перед моїм Отцем небесним. 33. А хто мене зречеться перед людьми, того й я зречусь перед Отцем моїм небесним. 37. Хто любить батька або матір більше, ніж мене, той мене недостойний. І хто любить сина або дочку більше, ніж мене, той мене недостойний. 38. Хто не бере свого хреста й не йде слідом за мною, той мене недостойний. 27. Тоді озвавсь Петро і сказав до нього: – Ось ми покинули все й пішли за тобою; що будемо за те мати? 28. Ісус відповів їм: – Істинно кажу вам: ви, що пішли за мною, як новий світ настане, коли Син чоловічий сяде на престолі своєї слави, сидітимете й ви на дванадцятьох престолах, щоб судити дванадцять колін Ізраїля. 29. І кожний, хто задля імени мого покине дім. братів, сестер, батька, матір, жінку, дітей, поля, в сто раз більше одержить і життя вічне матиме в спадщину. 30. Багато з перших будуть останніми, а останні – першими.
Причасний: Хвалі́те Го́спода з небе́с, хвалі́те Його во ви́шніх (Пс. 148,1).
Другий: Ра́дуйтеся, пра́ведні, у Го́споді, пра́вим нале́жить по́хвала (Пс. 32,1). Алилу́я, алилу́я, алилу́я.