Я не той, за кого ви мене вважаєте, – казав Йоан своїм сучасникам (Ді 13,25). Одні бо вважали його за Месію, а інші – за фальшивого пророка. Ірод вважав його здатним воскреснути з мертвих, а водночас стяв йому голову. Цар боявся його і беріг, а однак не слухав його слів. Одні твердили, що він Ілля або один з пророків, але не розпізнали його благовісті про Христа. Одні величали, інші боялися, ще інші лукавили.
Я не той, за кого ви мене вважаєте, – каже Йоан. Я не той, що прийшов бути світлом, але звістити Світло. Я не той, що Сповіщений, але негідний Йому взуття розв’язати. Я не обманник, але свідчу істину. Я не той, що мовчатиме на царський переступ. Я не той, що потуратиме сильним світу і нехтуватиме спасінням.
Я не той, за кого ви мене вважаєте, – каже Йоан сьогодні і нам. Я не той, що потребую ваших молитов, якщо ваші серця далекі від Агнця, мною проповіданого. Я не той, що прийматиму хвалу з уст нещирих. Я не той, що терпить потурання і лицемірство сущих на землі.
Я той, хто кличу вас до покаяння, щоб мати частку зі Сповіщеним, Якого ніхто з нас негідний.
Марія Ярема