Євангеліє Неділі про блудного сина
Сказав Господь притчу оцю: в одного чоловіка були два сини. Молодший з них сказав батькові: Отче, дай мені частину маєтку, що мені припадає. І батько розділив між ними свій маєток. Кілька днів потім, молодший, зібрав усе і пустився у далекий край, і там розтратив свій маєток, живучи розпусно. І як він усе розтратив, настав великий голод у тім краю, і він став бідувати.
Пішов він і найнявся в одного з мешканців того краю, і той послав його на своє поле пасти свині. І він бажав би був наповнити живіт світ стручками, що їх їли свині, але й тих ніхто не давав йому. Опам’ятавшись, він сказав до себе: Скільки наймитів у мого батька мають подостатком хліба, а я тут з голоду гину. Встану, піду до батька мого і скажу йому: Отче, я согрішив проти неба і перед тобою! Я недостойний більше зватись твоїм сином. Прийми мене за одного з твоїх наймитів.
Встав він і пішов до батька свого. І як він був іще далеко, побачив його батько, і, змилосердившись, побіг, кинувся йому на шию, і поцілував його. Син сказав до нього: Отче, я согрішив проти неба і перед тобою. Я недостойний більше зватись твоїм сином. Батько ж кликнув до своїх слуг: Принесіть швидко найкращу одіж, одягніть його, дайте йому на руку перстень і взуття на ноги. Приведіть годоване теля і заріжте його; і їжмо, веселімся, бо цей мій син був мертвий, і ожив, пропав був, і знайшовся. І вони стали веселитись.
А старший його син був у полі; і як він, вертаючись, наблизився до дому, почув музику й танці. Покликав він одного зі слуг і спитав, що то таке. Той сказав йому: Брат твій вернувся, і твій батько зарізав годоване теля, бо найшов його живим-здоровим. Розгнівавсь той і не хотів увійти. Вийшов тоді батько і став його просити. Той же озвавсь до батька: Ось стільки років служу тобі і ніколи не порушив приказу твого, і ти не дав мені ніколи козеняти, щоб з друзями моїми повеселитись. А коли вернувся оцей син твій, що проїв твій маєток з блудницями, ти зарізав для нього годоване теля. Батько ж сказав до нього: Ти завжди зі мною, дитино, і все моє - твоє. Однак, слід було веселитись і радіти, бо цей брат твій був мертвий, і ожив, пропав був, і знайшовся.
Від Луки 15,11-32.
Приготування до Великого Посту
Синаксар у Неділю про Блудного сина
Коментар на Неділю про блудного сина (Лк.15,11-32)
Коментар Апостола на Неділю про блудного сина
Притча про Милосердного Батька та двох блудних синів (Лк 15, 11-32)
Проповідь Блаженнішого Святослава у неділю Блудного сина, 20 лютого 2022 року (відео)
Проповідь Блаженнішого Святослава в неділю про блудного сина. 28 лютого 2021 року
Слово Митрополита і Архиєпископа Ігора Возняка на Неділю про блудного сина
Роздуми владики Венедикта над Євангелієм та Апостолом на Неділю про блудного сина
Свобода християн. Все мені можна та не все корисне. Пояснення Апостола на Неділю про блудного сина
Батько один, а ставились до Нього по-різному? А які у тебе відносини з Богом?
Жили двоє в одному домі, а з яким батьком?
Неділя про блудного сина: пізнаймо, браття, таїнства силу – Божу любов
Милосердний Бог постійно повертає нам втрачене достоїнство Божих дітей
Це правда, що ми можемо бути бездоганними у вчинках, але недосконалими в любові?
В обіймах Бога не хочеться грішити
Милосердя Батька творить милосердних дітей
Блудний син втратив благословення, але повернув його через повернення
Бог наш Небесний Тато, наш рідний Тато
Наївність Доброго Батька чи Любов, яка змінює і уподібнює