Євангеліє 5-ої неділі Великого посту
Одного разу Ісус взявши дванадцятьох, почав їм говорити, що має з ним статися: Оце йдемо в Єрусалим, і Син Чоловічий буде виданий первосвященикам та книжникам, і засудять його на смерть, і видадуть його поганам; і насміхатимуться з нього, і уб’ють, і по трьох днях він воскресне. Яків Йоан, сини Заведея, підходять до нього і кажуть йому: Учителю, хочемо, щоб ти нам зробив те, чого попросимо. Він їм відповів: Що хочете, щоб я зробив вам? - Дай нам, ті йому кажуть, щоб ми сиділи один праворуч, другий ліворуч тебе у твоїй славі. Ісус сказав їм: Не знаєте, чого просите. Чи можете пити чашу, яку я п’ю, і христитися хрищенням, яким я хрищуся? Вони йому відповіли: Можемо. Ісус сказав їм: Чашу, яку я п’ю, питимете, і хрищенням, яким я хрищуся, христитиметесь. Сидіти ж праворуч мене чи ліворуч - не моє дати вам, а кому приготовано. Почули про те десятеро і обурились на Якова та Йоана. Тоді Ісус прикликав їх і сказав їм: Ви знаєте, що ті, яких уважають князями народів, верховодять ними, і їхні вельможі утискають їх. Не так воно хай буде між вами, але хто з-між вас хоче стати великим, хай буде вам слугою, і хто з-між вас хоче бути першим, хай буде рабом усіх. Бо Син Чоловічий не прийшов на те, щоб йому служили, лише щоб служити і віддати своє життя як викуп за багатьох.
Від Марка 10,32-45.
Слово Святителя Теофана Затворника на п’яту неділю Великого посту
Синаксар у суботу п’ятої седмиці Великого посту, Похвала Пресвятої Богородиці (субота Акафістова)
Il Sabato dell'Acatisto (Akathistos)
Архиєрей майбутніх благ і Новий Завіт у Його крові. Пояснення Апостола на 5-ту Неділю Великого посту
Новий культ і нова обітниця. Пояснення Апостола на 5-ту Неділю Великого посту
Зі слова Блаженнішого Святослава на п’яту Неділю Великого посту
Проповідь Блаженнішого Святослава у п’яту неділю Великого посту, 10 квітня 2022 року (відео)
Слово Митрополита і Архиєпископа Ігора Возняка на п'яту неділю Великого посту
Проповідь владики Діонісія на 5-ту неділю посту. 5 квітня 2020 року
Навчи мене бути найменшим з усіх, щоби могти бути великим у Тебе
Преславна Христова невіста через преславне покаяння
Всі панами не будемо, але слугами та дітьми Божими – так!
Не так воно хай буде між вами. А ми чуємо: як має бути?
Між єгоїзмом і жертвенністю, між служінням і пануванням
Входимо у піст, щоб навчитися служити й віддати своє життя
Молитися щиро і зростати в молитві
Дух служіння допомагає стати милосердними